De Finoven een gemetselde kachel naar Fins gebruik

Dit is een geheel gemetselde kachel zoals in Finland gebruikt wordt , en het rendement is ongeveer 90% en het hout verbruik is 1/5 van normaal maar wel 24 uur warmte , de stenen voor de binnenbak (het verbrandingsgedeelte ) is gemetseld met stenen van de steenfabriek Joosten uit Wessem , deze zijn gebakken met 1220 gr celcius en dus vuurvast en kosten 1/10 van de normale vuurvaste stenen , deze worden wel met vuurvaste specie verwerkt uit emmers van 12 kg. de vuurvaste beton zit in zakken van 25 kg de vuurvaste metselspecie heb ik zelf gemaakt van 4 delen metselzand 1 deel gebluste kalk en 1 1/2 deel klei en 1 deel metselcement. De tweede mantel van de kachel is met de zelfde stenen gemetseld de buitenste laag is schoonmetselwerk met een mooie steen. De deuren de aslade de inspectieluiken en de schoorsteen klep/schuif is ook zelf gemaakt bij de smid, er zit tussen de verschillende wanden nog keramisch vilt om de warmte te regelen en te verdelen , de kachel werkt perfect en gaat generaties lang mee. Ik heb na een jaar de afrekening van de gasleverancier gekregen ,en ik heb een besparing op het gasverbruik van 1130 EURO PER JAAR.

5 reacties op “De Finoven een gemetselde kachel naar Fins gebruik

 1. Hallo beste Jan.

  Wat een geweldige oven heb je gebouwd, ik zou graag ook een oven willen bouwen.
  IK heb echter een paar vraagjes hierover.
  Wat zijn de afmetingen inwendig, lengte, breedste breedte, ovenopening en de hoogste hoogte en laagste hoogte vooraan.

  En hoeveel stenen heb ik ongeveer nodig.

  Dank Maarten Hermans.

 2. Beste meneer Henderickx,

  Ik kwam op uw website omdat ik op zoek ben naar een manier om de vloerverwarming van de nog te verbouwen deel van mijn oude boerderijtje aan te sluiten op een hout gestookte kachel, ik ben zeer onder de indruk van de door u gebouwde finoven en vroeg mij af u u wellicht iemand kent die een dergelijke oven/kachel tegen betaling voor mij zou kunnen bouwen, ik ben relatief handig en zou daar fulltime aan mee kunnen helpen maar ben mij ook ervan bewust dat het alleen goed werkt indien het goed zou gebeuren.
  Verder mijn complimenten voor uw foto’s, ik ben zelf bijenhouder en het is een plezier om te kijken naar uw foto’s.

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groeten,
  Mark Toonen
  0529436856
  Dalfsen

 3. ik zoek iemand in belgie die dit voor mij kan maken ,iemand een voorstel??
  is voor hotel ,restaurant dus eten en overnachting is geen probleem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *